Vadba

TELESNA VADBA ZA SRČNO ŽILNE BOLNIKE

Evropske, ameriške in slovenske smernice na področju preventivne kardiologije priporočajo redno telesno vadbo tako za zdrave posameznike kot tudi za srčno- žilne bolnike. Obstaja več vrst telesne vadbe. Smernice priporočajo dinamično- aerobno vadbo, to je temeljna vadba , ki je koristna za srce in ožilje, saj se trije ključni  sistemi ( obtočila, dihala in mišice) aktivirajo enakomerno, sinhrono in relativno predvidljivo.

Rehabilitacijska vadba srčno žilnih bolnikov poteka  dvakrat tedensko po eno uro v skupinah z največ 15 bolniki  pod vodstvom usposobljenih vaditeljev, ki so po izobrazbi  fizioterapevti,  kineziologi, prof.športne vzgoje, medicinske sestre.  Vaditelji  se redno udeležujejo obnovitvenih izobraževanj in usposabljanj, ki jih organizira  Zveza  koronarnih društev in klubov Slovenije.

V skupine skušamo vključevati po starosti in telesni zmogljivosti podobne bolnike. Tako sta olajšana  izvedba vadbe in nadzor nad bolniki.

Vsebina enourne vadbe je sestavljena iz uvodnega merjenja krvnega tlaka in pulza, ob tem vaditelj povpraša tudi o morebitnih težavah, ki bi lahko vplivale na varnost vadbe. Sledi približno 10-minutno ogrevanje (hoja, dihalne vaje, raztezanje), nato 30 minut aerobne vadbe (hitra hoja,  vaje z žogami, telovadne vaje), kombinirana z vajami za raztezanje in vajami za krepitev mišične moči.  Aerobna vadba, ki vodi do zvečanja telesne zmogljivosti,  je navadno intervalna z nekaj minutnimi intervali večje aktivnosti in kratkimi intervali manjše aktivnosti. Intenzivnost vadbe prilagaja bolnik svojim sposobnostim, tako da se med intenzivno vadbo zmerno zadiha in med manj intenzivno vadbo umiri dihanje. Vaje za mišično moč  vključujejo   vadbo z utežmi, elastikami in žogami in so zlasti pomembne pri starejših osebah, da preprečujejo atrofijo skeletnih mišic, povezano s starostjo. Sledi 10 minut ohlajevanja z dihalnimi vajami  in raztezanjem, na koncu sledi nekajminutno  umirjanje s kratko meditacijo.

Poseben program vadbe poteka za bolnike s srčnim  popuščanjem in za starejše bolnike, ki se zaradi splošnega stanja ali ortopedskih težav ne morejo udeleževati aerobne vadbe. Gre za program G-I-O, pri katerem je poudarek na sočasnem miselnem spremljanju raznih gibalnih vzorcev in dihanja.

Vaditelji  po novejših raziskavah  uvajajo  trikotni model  aerobno dinamične vadbe s progranom G-I-O  z namenom izboljšati vzdržljivost   SŽB ob manjših negativnih učinkih vadbe. Model  temelji na integraciji elementov za krepitev telesne moči z uporabo uteži do 1 kg teže, elementov za gibljivost hrbtenice in sklepov ter elementov G-I-O. V vadbo so vpeljani tudi elementi ravnotežja in koordinacije. Pri udeležencih vadbe se skrbno  vodijo in spremljajo kazalniki kakovosti vadbe ( test 6-minutne hoje, krvni tlak, srčna frekvenca in utrujenost, ocenjena po Borgovi skali).  Z dobljenimi rezultati se bo vrednotil učinek vadbe.

Na tovrstno vadbo se lahko prijavite na mail društva in prejeli boste povezavo do aplikacije. Vadba po spletu je edina alternativa vadbi v telovadnici, saj v tem zimskem času ni možni izvajati niti vadbe na prostem. Ob ponovni vzpostavitvi vadbe v telovadnicah boste telovadeči pravočasno obveščeni.

Telovadna sezona 2023/24

URNIK VADBE:

POSTOJNA/ZD FTP

PON: 19.00–20.00
ČET:  18.00–19.00

POSTOJNA/OŠ M. Vilhar

TOR: 19.00–20.00
ČET:  19.00–20.00

PRESTRANEK/OŠ

TOR: 17.30–18.30
PET: 17.30–18.30

OŠ PIVKA – OŠ (1. skupina)

PON: 18.00–19.00
ČET:  18.00–19.00

OŠ PIVKA – OŠ (2. skupina)

PON: 19.00–20.00
ČET:  19.00–20.00

Urnik si lahko prenesete na svojo napravo v datoteki PDF, s klikom na desni gumb →

V primeru, da vadba v telovadnicah ne bo mogoča (npr. v primeru pandemije), jo bomo izvajali on-line preko spleta.

PAZITE NASE IN OSTANITE ZDRAVI!

Z vsa vprašanja smo na voljo na
koronarnodrustvopostojna@siol.net
040 874 447

Vizija, poslanstvo in cilji društva

Vizija društva je zagotoviti  pomoč  vsem, ki potrebujejo podporo v vseživljenjski rehabilitaciji po operativnih posegih na srcu ali zdravstvenih zapletih  ter odpravljati dejavnike tveganja za pojav srčno žilnih bolezni . Poleg tega pa tudi promovirati zdrav življenjski slog.

Poslanstvo društva je v prizadevanju, da koronarni bolniki in osebe z enakimi in podobnimi težavami lažje premagujejo posledice koronarnih bolezni s tem, da se redno udeležujejo  organizirane strokovno vodene vadbe, se organizirano družijo na pohodih, izletih ter  strokovnih predavanjih in tako izboljšujejo svoje zdravstveno stanje.

Cilji so vsem koronarnim bolnikom –  po srčnem ali žilnem dogodku ter ambulantnem zdravljenju –  omogočiti nadaljevanje rehabilitacije v krajih njihovega bivanja  ali čim bližje le-tem in trajno sodelovanje v strokovno vodenih programih. Cilj društva je tudi  širjenje delovanja  na bližnje cerkniško območje,  kjer   srčno- žilni bolniki nimajo  možnosti  vključitve v koronarno društvo.