O društvu

KORONARNO DRUŠTVO POSTOJNA je bilo ustanovljeno leta 1999 v Postojni, vanj pa so vključeni koronarni bolniki z območja Postojne, Pivke in Prestranka.

Dejavnost društva je humanitarno in zdravstveno – preventivnega značaja, ki temelji na strokovnih dognanjih in sodobnih načelih rehabilitacije srčnih in srčno – žilnih bolnikov. 

Predstavlja nadaljevanje kontrolirane, medicinsko vodene rehabilitacije, začete v bolnišnici ali zdravilišču. Zavedamo se namreč, da koronarna bolezen sodi med najpogostejše vzroke smrti.

Zato si v društvu prizadevamo preprečevati nastanek in napredovanje srčnih bolezni:

  • z navajanjem na zdravo prehrano,
  • s spodbujanjem in organiziranjem redne in trajne telesne aktivnosti,
  • z opustitvijo kajenja,
  • izobraževanjem,
  • veselim druženjem ipd.

Začetki društva

Koronarno društvo Postojna, društvo srčno-žilnih bolnikov, je bilo ustanovljeno 1999 leta. Tistega leta sta se Ivan Požar in Marjan Šušteršič po prebolelem infarktu vozila v Ljubljano na rehabilitacijsko vadbo. Ugotovila sta, da bi bilo veliko manj naporno, če bi imeli vadbo organizirano tudi v Postojni. Tako so se na ustanovnem sestanku poleg obeh pobudnikov g. Požarja in g. Šušteršiča zbrali še dr. Ivan Ržek, dr.med., spec.int.-pulm., g. Vojko Mihelj, takrat direktor Zdravstvenega doma Postojna in fizioterapevtka ga. Boža Žitko. Strokovno pomoč je prispevala tudi prof. dr. Irena Keber, dr.med. iz Ljubljane.

Za prvega predsednika je bil predlagan in izvoljen g. Ivan Požar. Svojo nalogo je vzel zelo resno in z veliko zagnanostjo iskal sponzorje, organiziral nove vadbene skupine v Pivki , Ilirski Bistrici in Podgradu, poskrbel za nove vaditelje pa tudi za vesela druženja. S pomočjo Zveze koronarnih klubov in društev Slovenije je postavil trdne temelje za nadaljnje delo.

Za naše zdravje je takrat skrbel dr. Ivan Ržek, ki nam je bil vedno na voljo za pogovor ali nasvet, obiskoval nas je v telovadnici, nas spremljal na pohodih in izletih in veliko članov je samo zaradi njegove prisotnosti premagalo strah pred ponovitvijo bolezni. Ljubeznivo nam je dovolil opravljati administrativne posle v prostorih njegove ambulante, dokler nismo dobili pisarne v II. nadstropju ZD.

V dvajsetih letih delovanja so se v društvu zamenjali predsedniki, tajniki, zdravniki in člani. Pred novimi vodstvi je vedno izziv- posebno v današnjih  turbulentnih časih- kako uspešno pridobivati nove člane, da društvo še  naprej uresničuje svoje poslanstvo in izvaja zastavljene programe.

Vloga Društva

Današnji način življenja z malo gibanja, uživanjem hitro pripravljenih kaloričnih obrokov hrane, stresnim življenjem z neprestanim hitenjem in pehanjem za materialnimi dobrinami, vodi v tako imenovane bolezni sodobne civilizacije. Med njimi so na prvem mestu bolezni srca in ožilja.
Njihovo širjenje lahko zaustavimo s spremenjenim, zdravim načinom življenja. S primarno preventivo pri zdravi in sekundarno pri ogroženi populaciji ter s terciarno preventivo tistih, ki so že zboleli.
Koronarna društva in klubi imajo tu veliko vlogo, njihovo poslanstvo je doživljenjska rehabilitacija koronarnega bolnika in posredno tudi njegovih svojcev.
Dejstvo, da so bolniki po prebolelem infarktu, po operacijah na srcu, prestrašeni, da niso dovolj poučeni o tem, koliko so lahko fizično zmogljivi in telesno dejavni, ali pa ne zaupajo dovolj vase, kaže, da je strokovno vodstvo vsaj v začetni fazi izvajanja fizične dejavnosti zelo pomembno.
V Koronarnem društvu vodijo telesno vadbo vaditelji ( kineziologinje, fizioterapevtke, prof. telesne vzgoje, ipd), ki so strokovno usposobljeni za izvajanje kakovostne, varne in bolnikom prilagojene telesne vadbe ter za vodenje, usmerjanje in motiviranje koronarnega bolnika.
Rezultati delovanja društva se kažejo v boljšem počutju članov, manj je hospitalizacij in manjkrat iščejo zdravniško pomoč. Redna fizična dejavnost jim omogoča boljšo gibljivost in s tem ohranja samostojnost in neodvisnost tudi v poznejših obdobjih človekovega življenja.

Podatki društva

Sedež društva

KORONARNO DRUŠTVO POSTOJNA
Prečna ulica 2
6230 Postojna

Davčna številka: 20805691

Matična številka: 1146157000
Zavezanec za DDV: NE

Predsednica:
mag. Lidija Zadel

SKD: Q88.999 – Drugo drugje nerazvrščeno Socialno Varstvo brez NASTANITEV

Datum vpisa: 16.11.1999

IBAN: SI56 1010 0003 5662 142 – Intesa Sanpaolo BANKA PE POSTOJNA (Banko Koper dd)

Kontakt

Tajnica
Anita Boštjančič

Blagajničarka
Dragica Klančišar

PE Pivka
Medgeneracijski center Pivka
Kolodvorska cesta 3
6257 Pivka

TELEFON

040 874 447

E-MAIL
koronarnodrustvopostojna@siol.net

URADNE URE
Postojna: vsako drugo in četrto sredo v mesecu, od 9.00 do 11.00, v mali dvorani VGC Postojna (1. nadstropje), Ulica 1. maja 2 b.
Pivka: vsako prvo sredo v mesecu, od 9.00 do 11.00, v VGC Pivka, Kolodvorska c. 3.
V poletnih mesecih – juliju in avgustu – ni uradnih ur.

Za vsa vprašanja smo na voljo na koronarnodrustvopostojna@siol.net in 040 874 447


Kontakt